Reconstrucció d'una Cabana de Pastor

 

         
           

Un incident convertit en una oportunitat:

Al setembre del 2016 un incendi va calcinar la cabana de pastors d’Estanilles als plans de Boldís al Pallars Sobirà, sense danys personals però el pastor es va quedar sense cabana. Aquell fet desagradable per tots els qui havíem estat vinculats a la construcció de la cabana amb estructura de fusta al es va transformar ben aviat en una nova oportunitat.

Es va decidir reconstruir-la al mateix lloc amb un grup de voluntaris el següent estiu del 2017. Aquesta reconstrucció ha estat un èxit. Una bona experiència tècnica i personal per als voluntaris i coordinadors del camp de treball que amb dos torns de 9 voluntaris durant una setmana han reconstruït completament la cabana de fusta pel pastor de Estanilles. El lloc idíl•lic en mig del Parc Natural del Alt Pirineu, ha estat el marc d’aquesta activitat formativa que ha permès al voluntaris amb les seves mans construir des de les cendres la cabana del pastor, un espai confortable a 2300 metres d’alçada amb condicions climàtiques extremes. Un edifici de 20m2 d’un espai principal de sala dormitori cuina i un espai de magatzem. Construït amb entramat lleuger de fusta i aïllat amb llana d’ovella sobre uns gabions de pedra. Amb un revestiment exterior de pi negre local i coberta inclinada de Xapa. El lloc inaccessible amb vehicles rodats, va fer necessària el transport amb helicòpter el primer dia de tot el material de l’obra i estris i el material logístic per habitar al lloc durant el muntatge. El voluntaris van veure com amb les seves mans i poca infraestructura eren capaços de reconstruir la cabana, muntar in situ la estructura de fusta d’entramat lleuger prèviament mecanitzat, col•locar l’aïllament de llana d’ovella a murs i coberta, col•locar les portes finestres i vidres, els revestiments de façana i coberta ventilada i un mínim mobiliari de cuina així com la instal•lació de la sortida de fum de la estufa de llenya.

Aquesta experiència va servir per aprendre i donar un sentiment de resiliència als voluntaris que van veure com son capaços de construir amb fusta i incitar-los a repetir la experiència constructiva senzilla i reconfortant durant la seva trajectòria professional ja que la majoria de voluntaris estaven relacionats amb el sector de l’arquitectura o la construcció. Portar a terme una construcció del inici al final amb pocs dies seria difícil amb un altre sistema constructiu que no sigui amb fusta. La construcció amb sec permet que sigui una construcció reversible que permet no deixar rastre, característica molt apropiada al construir dins d’un parc Natural, i per tant apropiada també a la resat del territori que seria bo també tractar-lo amb el mateix respecte que un Parc Natural pròpiament dit.

Al cap de dues setmanes la feina feta i acabada, una gran satisfacció que els dies passats en un paratge natural agradable als sentits i segurament a la salut dels voluntaris, tenia com a resultat real la creació d’una construcció útil i agradable, donat una gran satisfacció als voluntaris que van i vam tenir mes sensació de vacances que de treball, pel fet de fer una activitat en un entorn natural. I representa un pas mes important per la part acadèmica amb una component real mes enllà dels curosos teòrics i els projectes teòrics que no es porten mai a terme. L’experiència personal de conviure unes 10 persones una setmana en un entorn natural sense infraestructures també aporta una experiència que acosta a la essència del esser natural i ajuda a reflexionar també al que es la essència de la construcció per entendre que potser hi ha massa coses sobrants a la nostra societat. Agrair l’esforç de la organització de la logística, la Vanesa cuinera i mare de grup, i al Mats que va transmetre la expertesa de la construcció amb fusta i la vivència a l’alta muntanya. Un incident que es va acabar derivant amb una experiència que hauria set una llàstima no haver pogut realitzar, i que ha permès descobrir les bondats de la construcció amb fusta amb primera persona a uns 20 joves motivats per aprendre a construir amb fusta i que repetiran.